NL Mini Doodle

Tips voor de opvoeding van je puppy

In dit artikel krijg jij antwoord op vragen rondom de 4 meest besproken onderwerpen bij de opvoeding van een puppy. De informatie in dit artikel is afkomstig van De Puppy Groep. Zij hebben in totaal 50 hondentrainers geïnterviewd over: zindelijkheidstraining, benchtraining, het afleren van bijten bij pups en het alleen laten van puppy’s.

Een puppy opvoeden: geen gemakkelijke opgave

Ze zijn enorm schattig, kleine puppy’s. Iedereen die weleens een pup in huis heeft gehaald, weet dat jonge hondjes erg aanhankelijke en lieve diertjes zijn. Als je ze op de juiste manier grootbrengt, ontwikkelen ze zich tot trouwe en gehoorzame honden. Hoe snoezig ze ook zijn, puppy’s opvoeden is niet altijd even gemakkelijk. Veel tijd en moeite is soms nodig om een puppy te laten opgroeien tot een brave en volgzame hond. In dit artikel bespreken we enkele veel voorkomende moeilijkheden en struikelblokken bij het trainen van puppy’s.

Een puppy zindelijk maken

Zindelijkheidstraining is één van de moeilijkste trainingen voor een jonge hond. Begin met deze training zodra de pup in zijn nieuwe woonst terechtkomt. Een hond zal van nature uit niet graag zijn nest bevuilen. Neem de pup frequent naar buiten en zoek een vaste plek waar hij steeds zijn behoefte kan doen. Het is af te raden om bij de zindelijkheidstraining rekening te houden met hardnekkige ‘vuistregels’.

Een veel gehoorde vuistregel geeft bijvoorbeeld aan dat een pup van twee maanden al drie uur zijn plasje moet kunnen ophouden. Elke maand dat de pup ouder wordt, zou je daar één uur bij mogen optellen. Gebruik deze vuistregel beter niet! Hoe snel je pup moet plassen, hangt onder meer af van de hoeveelheid water die hij drinkt. Tijdens de warme zomerperiode drinkt een hond nu eenmaal veel meer dan tijdens de winterperiode. Je pup zal ook sneller zijn behoefte moeten doen als hij druk aan het spelen is.

Het is erg handig om een puppy-schema te maken wanneer je begint met zindelijkheidstraining, zodat je precies weet wanneer je er met de pup uit moet. Download gratis jouw puppy-schema op de website van De Puppy Groep, zie: https://www.puppygroep.nl/puppy-zindelijk-maken.

Je pup laten wennen aan de bench

De bench moet bij een jonge hond overkomen als een veilige thuishaven, zijn eigen ‘privévertrek’. Het kan weleens lastig zijn om een pup aan zijn bench te laten wennen.

Van groot belang is in ieder geval dat je de bench niet forceert bij een puppy. Wanneer je de pup ophaalt bij de fokker en meeneemt naar zijn nieuwe thuis, is het aan te raden om bijvoorbeeld al lekkere hondenbrokjes in de bench te leggen, zodat de pup wordt aangemoedigd om eens in zijn bench te gaan kijken.

Let erop dat je niet direct het deurtje sluit van de bench wanneer de pup er voor het eerst inloopt. Het dient een vrijblijvende situatie te zijn, waarbij hij er zonder problemen in en uit kan lopen. Het deurtje sluiten doe je pas enkele dagen later, wanneer de pup vertrouwd is met de bench. Maar ook dan blijf je er eerst naast zitten, zodat hij jou nog steeds kan zien, horen, voelen en ruiken.

Als hij zijn bench gaat associëren met een plaats waar hij ongestoord kan uitrusten en af en toe eens iets lekkers krijgt, zal hij er geen moeite mee hebben om erin opgesloten te worden.

Gun je puppy de nodige rust

Een pup heeft gemiddeld 18 uur slaap per dag nodig. Gun je pup deze rust. Kleine kinderen gaan zeuren als ze moe worden. Het gedrag van een vermoeide pup kun je daarmee vergelijken. Een pup geraakt geïrriteerd als je er steeds mee bezig bent en voortdurend zijn aandacht vraagt. Het kan zelfs gebeuren dat hij gaat bijten. Laat een pup daarom voldoende lang met rust. Zorg ervoor dat hij een veilig plekje heeft om te slapen, bijvoorbeeld in zijn bench. Als er kinderen in huis zijn, zie er dan op toe dat zij de jonge hond niet voortdurend lastigvallen!

Puppy’s doorlopen allemaal de periode waarbij ze hun melkgebit wisselen. In deze periode krijgen ze last van hun tanden en bijten ze meer. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de puberteit, die iedere pup meemaakt. In de puberteit proberen ze meer en ook dan kunnen ze vaker en meer gaan bijten. Het bijtgedrag bij pups kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Het is belangrijk dat je hier op een goede manier mee omgaat.

Laat je puppy wennen aan alleen zijn

Hoe graag je je puppy ook ziet, je zult hem soms alleen moeten laten. Jij moet naar je werk, je kinderen moeten naar school, en de pup… blijft alleen thuis. Ook aan eenzaamheid moet een pup wennen. Het is een ‘vaardigheid’ waarop een jonge hond evengoed getraind moet worden, net zoals zindelijkheidstraining. Belangrijk is dat je je pup nooit plotseling achterlaat, waardoor hij niet begrijpt wat er gebeurt. Vermijd het om de hond snel in zijn bench op te sluiten en dan haastig het huis te verlaten.

Dit geldt ook voor het naar bed gaan ’s avonds. Neem de tijd om je hond rustig naar zijn bench te begeleiden alvorens je het huis uitgaat of gaat slapen. Als het praktisch mogelijk is, laat de pup in de beginperiode niet te lang alleen. Bouw de tijdsduur van het alleen zijn langzaam op.

Het begint al met even naar het toilet gaan, waarbij je pup gewoon rustig in zijn bench blijft liggen. Of bijvoorbeeld even de was ophangen boven. Ja, ook met dit soort dingen kan een pup moeite hebben. Bouw het alleen zijn dus heel rustig en geleidelijk op.

Een goed getrainde puppy wordt een gehoorzame hond

Een gehoorzame hond is een trouw dier, dat zijn baasje veel vreugde schenkt. Besteed daarom ruim voldoende tijd aan de training van je puppy. De training van een jonge hond loopt niet altijd van een leien dakje en gaat gepaard met veel vallen en opstaan. Als je je puppy echter ziet opgroeien tot een trouwe, volgzame hond, weet je dat al je inspanningen de moeite waard zijn geweest!

NL Mini Doodle

Laat een reactie achter

Scroll naar boven